Dodijeljene stipendije

image
Dodijeljene stipendije


SAOPŠTENJE ZA MEDIJE


Hipotekarna banka dodijelila dvije stipendije od po 10.000 eura za ljetnju praksu u Milanu, Dijani Đokić, studentu Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Jeleni Brajević, studentu Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis Univerziteta Donja Gorica.

Hipotekarna banka je, u saradnji sa kompanijom Career Paths, odlučila da dvije stipendije za ljetnju praksu u renomiranim kompanijama u Milanu, u trajanju od dva mjeseca, u ukupnoj vrijednosti od 20 hiljada eura, dodijeli studentkinjama Dijani Đokić, sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Jeleni Brajević, sa Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis Univerziteta Donja Gorica. Svi student koji su stekli uslove da se prijave za ovaj program, pokazali su izvanredno znanje, kao i motivisanost za sticanje istog kroz ovu jedinstvenu praksu u inostranstvu.

Dijana Đokić je student četvrte godine Ekonomksog fakulteta u Podgorici, smjer finansije i bankarstvo, sa prosječnom ocjenom 10. Proglašena je za studenta generacije od strane Univerziteta Crne Gore, a tri godine uzastopno i Ekonomski fakultet joj je dodjeljivato epitet najboljeg studenta generacije. U svom motivacionom pismu Dijana je navela: ‘Smatram da je ovaj program izvanredan za mlade osobe poput mene, koje su zainteresovane za različite kulture, razmjenu znanja i iskustava. Ukoliko bih dobila ovu stipendiju to bi mi omogućilo da dobijem odličan uvid u italijansku poslovnu kulturu, a ujedno bi to bila i odlična šansa za mene da istražim različite radne modele i praktikujem znanje stečeno na fakultetu. Ubijeđena sam da mogu primijeniti iste vještine koje su me dovele do uspjeha u prethodnim obrazovnim i karijernim težnjama i čak da ih razvijem dodatno kroz ovo izazovno iskustvo’.

Jelena Brajević je student četvrte godine Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis, smjer međunarodna ekonomija i finansije Univerziteta Donja Gorica. Jelena je jedan od najboljih studenata njene generacije. Do sada je prošla mnogobrojne obuke i treninge, a 2011. proglašena je jednim od najaktivnijih volontera NVO ‘ADP-Zid’. U svom motivacionom pismu istakla je: „Ova ljetnja praksa će biti odlična prilika da spoznam najnovija saznanja iz oblasti savremenog poslovanja i da vidim kako ono funkcioniše u uspješnim evropskim kompanijama. Stečeno iskustvo će doprinijeti mom daljem profesionalnom razvoju, jer ću poboljšati svoje kompetencije (znanje, vještine i stavove).’ Jelena je dodala i da: ‘S obzirom da Career Paths kompanija ima jaku mrežu generalnih direktora i top menadžmenta u kompanijama u Milanu, sigurna sam da će moja očekivanja u pogledu znanja i radnog angažmana biti u potpunosti ispunjena.“

Pored procesa mentorstva koji ova stipendija podrazumijeva, studenti će pojedinačno upoznati eksperta iz oblasti kojom žele da se bave i koji će biti spremni da im pomognu da identifikuju svoja specifična interesovanja. Pored osmonedjeljne prakse u okviru odabrane kompanije, studenti će imati priliku da učestvuju na mnogobrojnim poslovnim događajima , kao i da upoznaju kulturno – istorijske znamenitosti Milana i regije Lombardija.

Vrijednost same stipendije je 8.200 eura po studentu, a Hipotekarna banka je, kako bi studenti bili potpuno relaksirani i rasterećeni ostalih obaveza tokom ova dva mjeseca, pokrila i troškove avionske karte, kao i džeparca u visini od 1.500 eura.

“Strateška ulaganja u tehnologiju, kontinuiranu edukaciju i obuku zaposlenih su osnovni činioci koji stoje iza uspješnog poslovanja Hipotekarne banke. Ovaj program je jedinstven, praksa će u potpunosti biti prilagođena studentima i odvijaće se po modelu ‘UČENJE NA OSNOVU ISKUSTVA’. U zavisnosti od profila odabranih studenata, biće održana u nekoj od najrenomiranijih italijanskih ili svjetskih kompanija”, istakao je Nikola Špadijer, direktor sektora za poslovanje sa fizičkim licima, i naglasio da se nada ‘da će odabranim studentima praksa stečena u Milanu pomoći da odaberu pravac dalje nadogradnje i primjene svoga znanja’.

Pravo na dodjelu stipendije imali su redovni studenti, državljani Crne Gore sa sva tri univerziteta, sa fakulteta za ekonomiju, smjerova povezanih sa finansijama i bankarstvom. Gornja starosna granica za zainteresovane studente je iznosila 23 godine, prosječna ocjena je morala biti veća od 8,5, a neophodan uslov bio je i odgovarajući stepen poznavanje engleskog jezika.