Podrška Institutu za fiziku, astrofiziku i kosmologiju

image
Podrška Institutu za fiziku, astrofiziku i kosmologiju

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

 

  • Hipotekarna banka podržava Institut za fiziku, astrofiziku i kosmologiju
  • Ugovor potpisali prof. dr Dragan Hajduković i Esad Zaimović

 

U sklopu svojih društveno odgovornih aktivnosti, Hipotekarna banka je danas potpisala ugovor o podršci Institutu za fiziku, astrofiziku i kosmologiju sa Cetinja. Ugovor su, u prostorijama Hipotekarne banke, potpisali osnivač Instituta, prof. dr Dragan Hajduković i glavni izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović.

Čuveni crnogorski naučnik, čija teorija o bipolarnosti gravitacije izaziva veliku pažnju naučne javnosti u svijetu i kojeg mnogi vide kao budućeg dobitnika Nobelove nagrade, osnovao je Institut na Cetinju kako bi mladim naučnicima iz Crne Gore omogućio rad na istraživanjima i naučnim projektima iz oblasti fizike, kosmologije i astrofizike, ali i u cilju edukacije i popularizacije nauke.

Hipotekarna banka, koja strateški ulaže i pomaže društvenoodgovorne projekte, prepoznala je vrijednost koju profesor Hajduković osnivanjem Instituta donosi Crnoj Gori i odlučila je da dugoročno pomaže njegov rad.

Glavni izvršni direktor Hipotekarne banke Esad Zaimović istakao je da Hipotekarna banka nastavlja da doprinosi razvoju crnogorskog društva i da je društvena odgovornost važan dio njenog poslovanja: “Vizija i posvećenost profesora Hajdukovića edukaciji i pomoći mladim naučnicima istraživačima iz Crne Gore zaslužuje podršku cijelog društva. Naša podrška radu njegovog Instituta je, prije svega, pomoć mladim ljudima koji žele da se bave naukom, ali istovremeno i zahvalnost profesoru Hajdukoviću, kojeg svjetska slava nije opila i koji se s velikom strašću posvećuje radu s mladim naučnicima u Crnoj Gori. Ovo je za Hipotekarnu banku nastavak strateški planiranih aktivnosti u oblastima obrazovanja, nauke, kulture, zdravstva i brige o starim licima, kojima pokazujemo posvećenost našim građanima i klijentima”, rekao je Zaimović, istakavši da je Banka, ne računajući sponzorstva, u društvenoodgovorno poslovanje u 2015. godini uložila 100 hiljada eura.

Prof. dr Dragan Hajduković je izrazio zadovoljstvo što u Crnoj Gori postoje kompanije koje prepoznaju značaj rada Instituta za fiziku, astrofiziku i kosmologiju i koje su spremne da pomognu njegov rad. “Vrijedimo onoliko koliko smo spremni da pomognemo društvu iz koga potičemo ili u kojem poslujemo. Uzalud nam svjetska priznanja ili profit, ako mladim ljudima ne pomognemo i ne omogućimo da iskažu i dokažu svoj potencijal na dobrobit i nauke i svoje sredine. Hvala Hipotekarnoj banci, ne samo na podršci Institutu, već i što predstavlja primjer ostalim kompanijama i institucijama u Crnoj Gori”, istakao je Hajduković.