Saopštenje za medije: Poslovati s Crnom Gorom

image
Saopštenje za medije: Poslovati s Crnom Gorom
Preko 250 najznačajnih predstavnika italijanske privrede i javnog života prisustvovalo je danas promociji knjige naše počasne konzulke u Milanu, Dolly Predović i panel diskusiji “Poslovati s CrnomGorom”, koju je organizovala Hipotekarnabanka u Milanu a čiji je počasni gost bio Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.
Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović kazao je da Crna Gora pokazala odlučnost u realizaciji vizije evropskog puta:
"Danas nema dileme da Crna Gora nezaustavljivo strijemi evropskom sistemu vrijednosti. Bez obzira na konfuziju u evropskoj politici, posebno kada je posrijedi politika proširenja, nepokolebljivo se krećemo našom evropskom stazom. Mi želimo Crnu Goru zasnovanu na tržišnoj ekonomiji i vladavini prava i biće nam drago ako Evropa sačuva svoju viziju. Nema dileme niti bi smjelo da je bude za zemlje Balkana. Balkan je propustio toliko šansi da je potrošio alternative. Integracija Balkana je drugo ime za njegovu stabilnost" - rekao je Đukanović.

Dolly Predović, počasna konzulka Crne Gore u Milanu je pozdravljajući učesnike i publiku upoznala prisutne sa sadržajem knjige „Fare affari con il Montenegro“, ali i sa prirodnim, ekonomskim i kulturnim potencijalima Crne Gore: “Ovo je svojevrsni vodič u kome su sakupljeni podaci i informacije neophodne svima koji žele da investiraju u Crnu Goru, kao i priče preduzetnika i političara, sadržane u intervjuima na kraju knjige, koje pružaju priliku da se iz prve ruke dobije informacija o iskustvima ljudi koji su poslovali sa Crnom Gorom ili o onima koji kreiraju političke sisteme kako bi privreda bila još dinamičnija”- kazala je Predović.

Sa eurom, kao zvaničnom valutom, dodatno je ojačano povjerenje investitora i njihovo interesovanje da investiraju u zemlju koja se sve više razvija i ima velike ambicije za budućnost.
Crna Gora se odlikuje izuzetno jakim i stabilnim bankarskim sistemom. Kao jedina banka čiji su glavni akcionari Italijani, pojavljuje se Hipotekarna banka. Upravo kroz primjer Hipotekarne banke koja je za10 godina povećala aktivu sa 40 na 520 miliona, jasno je da, raditi u Crnoj Gori i poslovati sa CrnomGorom je ne samo moguće već i profitabilno” - istakao je Nikola Špadijer, izvršni direktor Hipotekarne banke za retail i vice predsjednik Konfindustrije Crne Gore.

Petar Ivanović, član crnogorskog Parlamenta,kroz izuzetno zanimljivu prezentaciju, podsjetio je da Crna Gora stabilna investiciona destinacija:
"Crna Gora je punopravna članica NATO-a, sa najvećim prilivom stranih direktnih investicija u regionu i stopama rasta. Lako je započeti biznis, stepen ekonomskih sloboda je rastući. Industrija, energetika, usluge, turizam i poljoprivreda su oblasti u koje vam preporučujem da investirate.", rekao je Ivanović.

Erik Košuta, predsjednik KonfindustrijeCrna Gora, prenio je svoja pozitivna iskustva kao investitora i upoznao prisutne sa svim olakšicama za koje oni koji žele da investiraju u Crnu Goru. U panel diskusiji je učestvovao i predsjednik Arton Capital-a, Armand Arton koji je istakao sve prednosti Crne Gore kao atraktivne investicione destinacije.

Italijanska publika imala je priliku da čuje i skustva investitora i upozna se sa tri najznačajnija projekta u Crnoj Gori koje su predstavili, u ime kompanije PortoNovi - Stevan Milić, generalni direktor, Matthew Morley, brand menadžer Porto Montenegra i Milos Jeknic, coordinator prodaje i marketinga Luštice Bay.

Događaju su prisustvovale mnoge javne ličnosti među kojima su bili naša Ambasadorka u Rimu Sanja Vlahović, Duška Jeknić, naš komesar za EXPO i otpravnik poslova u Ambasadi Ujedninjenih Arapskih Emirata, Dejan Savićević i Mirko Vučinić, VeljkoMilonjić, generalni direktor direktorata za ekonomsku i kulturnu diplomatiju, Alan Rizzi sekretar za međunarodne odnose regije Lombardija, predstavnici značajnijih italijanskih kompanija.